SPINNING

Victory Fitness Club  » Grup Dersleri »  SPINNING

Spinning Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ağırlık çalışması, koşu, doğa yürüyüşü yapanlar, yağ yakımını hızlandırmak ve kilo vermek isteyenler ve bisiklet sporuyla ilgilenenlerin düzenli antrenman programlarına haftada 2 kez spinning egzersizi eklemesi önerilir. Bu antrenman türünün ekipmanları olan spinning bisikleti, nabız ölçer sensör ve spinning ayakkabısı genel olarak spor salonları tarafından sağlanır.

 

Spinning antrenman süresi, yoğunluğa bağlı olarak 30-80 dakika arasında değişebilir. İlk 5 dakika ısınmaya son 5 dakika ise soğuma çalışmalarına ayrılır. Yüksek tempolu müzikler tercih edilir ve müziğin temposuna göre antrenörün yaptığı spinning hareketleri takip edilir. Grubun tamamının senkronize hareket etmesi gerekir. İsteğe bağlı olarak evde ya da spor salonunda kulaklık kullanılarak tek başına da antrenman yapmak mümkündür.

 

Antrenmanda vücudu çalıştıran en önemli detay bisikletin direnç ayarıdır. Antrenörün verdiği direktiflere göre bisikletin pedallarını çevirme zorluğu direnç adı verilen düğmeyle ayarlanır. Direnç ayarı ile pedal çevirme kolaylaştırılır ve daha hızlı pedal çevrilebilir ya da direnç yükseltilerek merdiven çıkma veya tırmanış etkisi de yaratılabilir.

Spinning Öncesi ve Sonrası

Spinning yoğun bir kardiyo çalışmasıdır. Nabız çok yüksektir ve fiziksel hareketler oldukça seri tekrarlanır. Herhangi bir sakatlık riski oluşmaması için antrenman öncesi ısınma ve sonrasında ise soğuma hareketlerinin yapılması önemlidir.

 

Kasları egzersize hazırlamak adına, hafif tempolu bir koşu ya da stretching hareketleri tekrarlanarak kan dolaşımı hızlandırabilir. Yeterli motivasyon sağlanırsa yüksek tempolu bu antrenman kolayca tamamlanabilir ve solunum aksaklıkları ve kas ağrısı gibi problemler yaşanmaz. Antrenman sonrasında yapılacak 5-10 dakikalık soğuma egzersizi, kaslarda biriken laktik asidin dağılmasını sağlayarak ertesi gün olası kas ağrılarının önüne geçer. Soğuma esnasında nabız yavaş yavaş düşmeye başlar ve vücut normal haline geri döner.

Spinning’in Faydaları

Spinning faydaları arasında öncelikle form tutmak ve performansı güçlendirmek sayılabilir. Kalp ve damar sağlığı açısından oldukça faydalı olan bu antrenman düzenli olarak yapıldığında antrenman performansını arttırır ve nabzın daha rahat kontrol edilmesine imkan verir. Antrenmana yeni başlayanlar nefes alıp verme esnasında sorun yaşayabilir ancak düzenli olarak yapıldığında nefes düzene girer.

 

Yoğun çalışma temposundan sonra stres atmak isteyenler için oldukça etkili bir egzersiz türüdür. Yüksek sesli ve eğlenceli şarkılar eşliğinde yapılan bu egzersiz sizi günlük hayatta da motive eder. Antrenörün direktiflerine ilk aşamada uyum sağlamakta zorlanabilirsiniz ancak bisikleti tanıdıkça ve yapılan hareketlere aşina oldukça çok zevkli bir aktivite haline gelir.

 

Kilo vermek isteyen kişiler için kısa sürede yüksek oranda kalori yakımı sağlar. Yüksek yoğunluklu bir antrenman olduğundan yağ yakımını hızlanır ve istenilen sonuca daha kısa sürede ulaşılır. Kilo vermenin yanı sıra vücut şekillendirmek adına çok faydalı bir antrenman bütünüdür.

Spinning Hangi Kasları Çalıştırır?

Spinning pedal çevirme egzersizlerinden oluştuğundan, ilk akla gelen “Spinning bacak inceltir mi?” sorusudur. Antrenman esnasında arka bacak kasları pedal çevirme hareketi ile uzar ve aktifleşmeye başlar. Yürüyüş, bisiklet ya da koşu esnasında aktif olarak kullanılmayan çoğu kaslar spinning antrenmanında çalışır.

 

Bacaklar ile birlikte müziğin ritmine göre yapılan ekstra hareketler, kalça, arka bacak ve baldır bölgesini de güçlendirir. Pedallara uyguladığınız güç ile birlikte bacaklarınızın gergin olduğu hareketler sırasında kalça kasları yoğun bir şekilde çalışmaya başlar. Kalça kasları büyük kas grubu içerisinde yer aldığı için metabolizmayı hızlandırır ve kalori yakımı artar. Spinning bisikletiyle yapılan push up şeklindeki hareketler esnasında karın kasları büyük ölçüde aktif rol oynar.

 

Karın kaslarınızın güçlenmesini istiyorsanız seri hareketler sırasında karın kaslarınızı güçlü bir şekilde sıkmanız yararlı olabilir. Spinning bisikletinde 2 adet tutunma aparatı bulunur. Bir tanesi tam ortada üçgen biçiminde diğeri ise sağ ve sol yanlarda tutuşu kolaylaştırmak adına boynuz şeklindedir. Tutunma yerleri aktif kullanılarak omuz, kol ve göğüs kasları da çalıştırılabilir.